Jogjakarta (Yogyakarta) Gezisi

Gezi Tarihi: Nisan 2015

Yogyakarta (Jogjakarta) Endonezya’nın en büyük adası olan Java Adası’nda bir şehir olup özellikle dünyaca ünlü Borobudur Tapınağı’na ev sahipliği yapmaktadır. Yogyakarta’nın genel olarak turistik bir şehir olmadığını hatta çirkin bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Ancak buraya gelen turistler sadece Borobudur tapınağını görmek için geldiğinden şehirdeki çok sayıda turist bulunmaktadır. Bali gezisi sonrası ben de sırf Borobudur gezisi için 1 günlüğüne Yogyakarta’ya gittim.

Yogyakarta Havalimanı son derece küçük ve şehre tek ulaşım yolu son derece ucuz olan taksiler. Akşam saatlerinde Yogyakartya’ya vardığım için 1 gece otelde konaklayıp sabah erkenden Borobudur’un yolunu tuttum. Taksi gerçekten inanılmaz ucuz olduğundan en uzak mesafeler de dahil olmak üzere Yogyakarta’da her yere taksi ile gitmeniz mümkün.

Borobudur Gezisi

Borobudur gezisi için gelenlere ilk tavsiyem sabah erkenden yola çıkmaları olacak. Zira Endonezya, ekvator hattına yakın olduğu için gece ve gündüz her zaman neredeyse eşit ve bu nedenle hava akşam 6’da kararıyor. Buna ek olarak tapınak saat 5’te genel geziye kapatılıyor ve ekstra ücret ödeyenler için saat 5 – 6 arasında tapınağı kalabalıktan uzak şekilde gezme imkanı veriyorlar. Ben de sabah 9’da başladığım gezimi ekstra paralı bilet aldığım için akşam 6’da ancak bitirebildim. Dolayısıyla normalde 1 günde rahat bitebilecek Borobudur gezisi, eğer geç saate başlanırsa bitmeyebilir. O yüzden sabah erkenden geziye başlanmasını özellikle tavsiye ederim. Ayrıca benim gibi şort giyerek tapınağa giderseniz peştamal tarzı bir bezi vücudunuza dolamanız gerekiyor aksi halde tapınağa giremezsiniz. Bu sadece burası için değil tüm Budist tapınakları için geçerli olan bir saygı kuralıdır.

Borobudur Tapınağı gerçekten mühendislik ve mimari açıdan muhteşem bir yapı. Tapınağın sadece devasa yapısı değil ayrıca taşların çimento benzeri bir malzeme olmaksızın kusursuz dizilişi, taşlar üzerine oyulan fiğürler, rölyefler ve kabartmalar gerçekten oldukça etkileyici.

8 yüzyılda inşa edilen bu tapınağın bir benzerini bugün yaptırmaya kalksanız kimse yapamaz eminim. Zira o dönemdeki Budist rahipler ve Budist halk din ve inanç gereği akarsu yataklarından aldıkları devasa kayaları taşıyıp ardından kesip şekillendirdikten sonra tek tek dizerek tam 75 yılda bitirmişlerdir. Para vererek veya başka şeyler vaat ederek yapılamayacak pek çok yapı yıllar önce dini duygular ve o duyguların getirdiği güçlü motivasyonla inşa edilebilmiştir. Ancak garip şekilde halk, yapımı için 75 sene uğraştığı bu tapınağı gizemli bir şekilde sonradan tümüyle terk etmiştir.

Yaklaşık 1300 sene önce inşa edilen Borobudur Tapınağı’nın günümüze bu kadar sağlam şekilde kalmasını ise bir volkan patlamasına borçluyuz. Volkan patlaması sonucu ortaya çıkan küller tüm tapınağı adeta battaniye gibi örtmüş ayrıca yıllar içinde büyüyen ağaçların da etkisiyle insanların burayı asırlar boyunca fark etmemesine neden olmuştur. 1800’lü yıllarda tesadüfen keşfedilen tapınak ancak 1991 yılında tam olarak restore edilip turistlere açılmıştır.

Topaç benzeyen ve İngilizce “Stupa” denilen bu yapılar aslında kafes niteliğinde ve insanların içindeki kıskançlık, açgözlülük gibi duyguların kafeslenerek yok edilmesi gibi sembolik bir anlam taşıyor. Bu stupaların birisinin içinde de ünlü Buda heykeli bulunuyor.

Borobudur Tapınağı gerçekten çok turist çeken bir atraksiyon. Bu nedenle fotoğraf meraknız varsa ve kalabalıktan uzakta turist  içermeyen güzel fotoğraflar çekmek istiyorsanız saat 5’e kadar sabırla bekleyin. Çünkü saat 5’ten sonra normal giriş için ödenen ücret dışında ekstra bir ücret (35 USD civarı) ödeyerek “sunset ticket” yani günbatımı bileti denen ayrı bir kategori bilet alabilir ve saat 5’te tapınak kapandıktan ve tüm turistler oraya boşalttıktan sonra rahat rahat fotoğraf çekebilirsiniz. Aksi halde Yogyakarta gezisi sırsında yukarıdakine benzer turist içermeyen bir fotoğrafı normal zamanda çekmeniz imkansız.

Borobudur Hakkında İlginç Bilgiler

  • Unesco dünya mirası listesinde yer almaktadır.
  • Endonezyanın en çok turist çeken yapısı olup yılda 3 milyon civarında turisti ziyaret ettiği bir tapınaktır.
  • Tapınağa yukarıdan kuş bakışı bakıldığında Budist bir simge olan Mandala sembolü görünür.