Norveç ve Tromso Gezisi
Gezi Tarihi: Aralık 2012
Tromso Gezisi Genel Bilgi
Tromso gezi rehberine Tromso’nun lokasyonu ile başlayalım. İskandinavya’nın ve Norveç’in en kuzey uç noktasında bulunan Tromso, kutup dairesinin içinde yer alan en büyük şehirdir ve bu sebeple kış mevsiminde kutup gecesinin yaz mevsiminde ise gece güneşinin yaşandığı bir yerdir. Tromso ayrıca 66. kuzey paralelin üzerinde olan ve kutup dairesinin içerinden bulunan bir şehir olarak “aurora” veya “kuzey ışıkları” denilen bir doğa fenomeninin yaşandığı bir yerdir.
Tromso’da Aralık ayında kutup gecesi yaşadığından gündüz saat 12-13 arasında yaşanan alacakaranlık dışında sürekli gecenin yaşandığı bir şehir. Örneğin Tromso gezisi sırasında çektiğim aşağıdaki fotoğraflar sabah 11 civarında çekildiği halde görüldüğü üzere zifiri karanlık söz konusu.
Saat gündüz 12:00’a yaklaştığında hafif hafif bir alacakaranlık durumu yaşanıyor ki gök yüzündeki mavilik tam gündüz vakti olduğunu gösteriyor.
Yine aşağıdaki fotoğraflar da havanın en aydınlık olduğu saat 12-13 civarında çekildi.
Tromso’da heykeli bulunan bu şahıs Antarktika Kıtası’na ve güney kutup noktasına ilk ayak basan ve uçağı Tromso yakınlarında denize düştüğü için ölen ünlü kaşif Roald Amundsen. Kendisi Antarktika’daki güney kutup noktasına ilk ayak basan kişi ünvanı taşıyor ve kendisi güney kutbuna yaptığı gezi sırasında açlıktan kızakları çeken köpeklerini kesip yemiş sıradışı bir insan.
Tromso’da Alanya kökenli bir Türk esnafın bulunduğunu öğrendim ama ne yazık ki yılbaşı tatili nedeniyle dükkan kapalı olduğundan Tromso gezim sırasında kendisiyle tanışamadım. Ancak aşağıdaki fotoğrafta görünen ve tabelasında “İstanbul” yazan kebapçının Türk olduğunu düşünerek gidip Türkçe konuştuysam da karşımdakiler anlamadı ve onların Arap olduğunu öğrendim. Arap olmalarına rağmen “İstanbul” ismini marka olarak kullanmaktan hiç çekinmemişler
Tromso özellikle akşamları ışıkların da etkisiyle inanılmaz güzel görünen bir şehir. Tromso’ye gezi için gelenler yanında mutlaka tripod getirmeli çünkü muhteşem gece fotoğrafları için çok sayıda manzara bulunuyor.
Kuzey yarımkürede aurora gözlemlemek için en ideal yerler Grönland, İzlanda, Alaska, Rusya’nın kuzeyi (Murmansk, Norilsk vb) ve İskandinavya’nın kuzey kısımlarında yer alan şehirlerdir. (Tromso, Alta, Kirkenes vb). Benim de zaten Tromso gezisi için buraya gelme sebebim sadece ve sadece auroraların fotoğrafını çekmekti. Bu amaçla aurora turu düzenleyen bir tur şirketine 31 Aralık günü için rezervasyon yaptırdım. Ancak havanın sürekli karanlık olması uyku düzenimi bozduğundan gündüz vakti uyuya kaldım ve saat 18:00’de tur için hazır bulunmama gereken yere zamanında yetişemedim. Ama neyse ki tur firması ekstra ücret talep etmeden rezervasyonumu 1 Ocak gecesine kaydırdı. Böylece biraz da tesadüf sonucu Tromso’daki yılbaşı gecesi kutlamalarını izleme şansı buldum.
Kutup Katedrali – Arctic Cathedral
Tromso’nun simgelerinden birisi olan Kutup Katedrali, farklı üçgen mimarisi ile Tromso gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Ayrıca Katedralden biraz daha yukarı doğru çıkarsanız en iyi Tromso manzarası fotoğraflarını çekebileceğiniz tepe noktalara ulaşabilirsiniz.
Aurora (Kuzey Işıkları) Turu
Tromso gezisi için Tromso’ya kış mevsiminde gelenlerin bir kısmı kuşkusuz aurora fotoğrafı çekmek için buraya geliyor. Ben de tam yılbaşının ertesi gün 1 Ocak gecesi aurora turuna katılmak üzere şehir merkezindeki bir otelin önüne buluşma için gittim ve yaklaşık 30 kişi 1 saatten fazla süren bir yolculuktan sonra aurora gözlemek üzere şehir dışında bulunan ve sıcaklığın -15 derece civarında olduğu dağ başında bulunan bir kamp noktasına geldik.
Bulunduğumuz kamp noktası şehir merkezinden ve şehir ışıklarından uzakta olduğundan yıldızlar bir bile bambaşka bir manzara sunuyor.
Auroralar, atmosferdeki bir takım manyetik olayların sonucu olarak ortaya çıkan ve sadece kuzey ve güney kutup bölgelerine yakın yerlerde görülebilen ve genelde yeşil renkte olan bir doğa olayıdır.
Auroraların fotoğrafını çekmek için birincisi yukarıda belirttiğim gibi kutuplara yakın bir şehre gitmeniz ve şehir merkezinden biraz uzaklaşmanız gerekir. Zira auroralar aynı yıldızlar gibi şehir ışıklarınından uzaklaşıp zifiri bir karanlığa gittiğinizde daha net görülebilmektedir. Tabii aurorayı görmek ile fotoğrafını çekmek bambaşka. Sıradan bir fotoğraf makinesi ile veya cep telefonunuzun kamerası ile auroranın fotoğrafını çekmeniz imkansız. Cep telefonunuzu veya bas-çek tarzı basit fotoğraf makinenizi auroroya doğrultup fotoğrafını çektiğinizde çekilen fotoğrafta auroranın görünmediğini fark edeceksiniz. Zira fotoğraf makinesinin sensörünün aurorayı algılayabilmesi için uzun süreli bir çekim yapmanız gerekiyor. Bir başka deyişle fotoğraf makinesinin diyaframının açıldıktan sonra en az 20 saniye boyunca ortamdaki tüm ışığı algılayıp ardından kapanarak görüntüyü oluşturması gerekiyor. Bu da göz kapağınızı açıp 20 saniye boyunca bir nesneye baktıktan sonra göz kapağınızı tekrar kapatmanıza benziyor. Çekim süresi bu kadar uzun olduğundan fotoğrafın bulanık çıkmaması için haliyle bir tripoda ihtiyacınız olacak. Tabi bir de geniş açı lens kullanırsanız daha iyi olur.
Tüm bu fotoğraf ekipmanlarını hazırladıktan sonra ihtiyacınız olan son şey şans. Çünkü aurora fotoğrafı çekebilmeniz için her şeyden önce aurorların oluşmasını sağlayacak solar aktivitenin yeterli olması ve ayrıca solar aktivite yeterli olsa dahi oluşan auroraları görebilmeniz için gökyüzünün bulutsuz ve açık olması gerekiyor. Solar aktiviteyi takip eden ve aurora tahmininde bulunan bazı web sitelerini ve meteoroloji sitelerini ziyaret etmek faydalı olabilir. Ancak genel olarak kış mevsiminde kuzey kutup dairesinde yakın bir yerde havanın açık olması düşük bir ihtimal. Neyse ki benim şansım yaver gitti ve katıldığım aurora turu boyunca gökyüzü açıktı ve aşağıdaki fotoğrafları çekme imkanı buldum. Sonuncu fotoğrafta kendimi nasıl çektiğimi merak etmiş olabilirsiniz. Fotoğraf makinesi tripod üzerindeyken 20-25 saniyelik pozlama süresine ayarlıktan sonra self çekim yaparak o fotoğrafı çektim. Tabi pozlama süresi çok uzun olduğundan fotoğrafı bulundırmamak için heykel gibi kıpırdamadan durmaya dikkat ettim ama buna rağmen çok az bir bulanıklık var haliyle.
Tur dönüş yolunda otobüsün mola vermesi sayesinde aşağıdaki aurora fotoğraflarını çekme imkanı da buldum.
Tromso Hakkında İlginç Bilgiler
- Tromso kuzey kutup dairesi içerisinde yer alan en büyük şehirdir.
- 20 Mayıs ve 22 Temmuz tarihleri arasındaki 2 ay boyunca güneş hiç batmaz ve hava sürekli aydınlıkken, 21 Kasım ile 21 Ocak tarihleri arasında ise güneş hiç doğmaz ve hava sürekli karanlıktır.
- Tromso, Eylül Sonu ile Mart ayı başı arasında auroraların izlenebileceği dünya üzerindeki en ideal yerlerden biridir.